Δυσλιπιδαιμία
Με τον όρο δυσλιπιδαιμία αναφερόμαστε σε μια κατάσταση παθολογικής διαταραχής των λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια αποτελούνται απο τα τριγλυκερίδια, τα οποία είναι η μορφή με την οποία τα λιπίδια αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό και χρησιμεύουν ως ‘καύσιμο’, η LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη),οι αυξημένες τιμές της οποίας προκαλούν αθηροσκλήρωση και η HDL-χοληστερόλη ( καλή χοληστερόλη), ρόλος της οποίας είναι η απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης απο τα τοιχώματα των αγγείων και η μεταφορά της στο ήπαρ, έτσι ώστε να αποβληθεί από τον οργανισμό. Η διαταραχή της ισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, όρος που αναφέρεται στην εναπόθεση πλάκας ανομοιογενούς σύστασης στο τοίχωμα των αρτηριών.Όταν μάλιστα συμβαίνει στις αρτηρίες της καρδιάς μιλάμε για τη στεφανιαία νόσο, τη σοβαρότερη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη ή έμφραγμα.
Όσον αφορά τη διατροφή, όλοι οι ενήλικες, με ή χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου, πρέπει να ακολουθούν μία καρδιο-προστατευτική διατροφή η οποία να περιλαμβάνει φυτικές τροφές, ‘καλά’ λιπαρά οξέα, άπαχο κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά. Αποδεδειγμένα οι αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες αποτελούν θεμέλιο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ακόμη και κατά τη παρουσία φαρμακευτικής αγωγής. Δώστε λοιπόν έμφαση στη διατροφή σας και θωρακίστε την καρδιά σας.