Εξοπλισμός

1.Μέτρηση ύψους.

Η έγκυρη μέτρηση του ύψους με το ειδικό αναστημόμετρο της Tanita αποτελεί μια απλή αλλά ιδιαίτερα σημαντική μέτρηση. Τ ο αποτέλεσμα της μέτρησης χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ΔΜΣ και την κατηγοριοποίηση του ατόμου ως ελλειποβαρές, φυσιολογικό , υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Επιπλέον, στις περιπτώσεις παιδιών ή εφήβων αξιοποιείται για την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης.

2.Μέτρηση Περιφερειών Σώματος (Μέσης , Ισχίου )

Η μέτρηση περιφερειών του σώματος  είναι ιδιαίτερα αναγκαία στη σύγχρονη διαιτολογική πράξη, καθώς δίνουν πολύτιμη πληροφορία για την κατανομή λίπους στο σώμα αλλά και για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει ένα άτομο για την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με το υπερβάλλον βάρος.

 Κυριότερες μετρήσεις περιφερειών του σώματος είναι:

  • H περιφέρεια μέσης
  • Η περιφέρεια ισχίου
  • η περιφέρεια καρπού

3.Ανάλυση Σύστασης Σώματος

Η λιπομέτρηση πραγματοποιείται με τον υπερσύγχρονο αναλυτή σύστασης σώματος Tanita MC-780 που μας δίνει τη δυνατότητα τόσο συνολικής, όσο και τμηματικής ανάλυσης της σύστασης του σώματος που πραγματοποιείται με την επιστημονικά κατοχυρωμένη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης πολλαπλών συχνοτήτων κατά την οποία εφαρμόζεται μικρής έντασης εναλλασσόμενο ρεύμα στο ανθρώπινο σώμα και μετριέται η αγωγιμότητά του. Λόγω της διαφορετικής περιεκτικότητάς τους σε νερό και ηλεκτρολύτες, οι ιστοί του ανθρώπινου σώματος έχουν διαφορετική αγωγιμότητα. Έτσι, ιστοί όπως οι μύες που είναι πλούσιοι σε νερό και ηλεκτρολύτες έχουν υψηλή αγωγιμότητα.Αντιθέτως, το σωματικό λίπος λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του σε νερό παρουσιάζει χαμηλή αγωγιμότητα. Έτσι, μέσα σε μια εξέταση διάρκειας μόλις 30΄΄ μπορείτε να έχετε μια πλήρης ανάλυση σύστασης σώματος με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

Αποτελέσματα                         

  • Βάρος
  • Το ποσοστό λίπους (%)
  • Λιπώδη μάζα σε κιλά
  • Μυική μάζα
  • Οστική μάζα
  • Μεταβολική ηλικία
  • Βασικός μεταβολισμός (RMR)
  • Σπλαχνικό λίπος
  • Συνολικά υγρά του σώματος
  • Παρουσία οιδήματος, κατακράτισης

 ή αφυδάτωσης

Για την μέγιστη δυνατή ακρίβεια, πριν απο κάθε μέτρηση θα πρέπει να ακολουθούνται τα εξής :

  1. Αποχή από την κατανάλωση φαγητού και υγρών για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  2. Αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ για 8-12 ώρες
  3. Αποχή από την έντονη άσκηση ή φυσική δραστηριότητα τις τελευταίες 8-12 ώρες
  4. Αποχή μεταλλικών αντικειμένων όπως κοσμήματα, αξεσουάρ, ζώνη, τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα
  5. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να βρίσκονται στην ίδια φάση του κύκλου της έμμηνου ρύσεως
  6. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται σε θερμο-ουδέτερο περιβάλλον και η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να είναι κανονική
  7. Ο ρουχισμός πρέπει να είναι ελαφρύς κι αν είναι δυνατόν παρόμοιος κάθε φορά που επαναλαμβάνεται η μέτρηση.

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων οπου το καταμετρημένο ποσοστό λίπους μπορεί να διαφέρει απο το πραγματικό.Αυτό συμβαίνει οταν αλλάζει η ποσότητα νερού ή η ιστική πυκνότητα στο σώμα. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι:

  • Παιδιά στο στάδιο της ανάπτυξης
  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
  • Άτομα με οστεοπόρωση
  • Επαγγελματίες αθλητές
  • Έγκυες γυναίκες
  • Ύπαρξη οιδήματος

Λογισμικό απεικόνισης μετρήσεων

Όλες οι μετρήσεις καταχωρούνται σε εξειδικευμένο λογισμικό μέσω του οποίου έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την εξέλιξη της πορείας σας και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας από συνεδρία σε συνεδρία.

Παράλληλα, μπορείτε να έχετε αναλυτικές εκτυπώσεις των αποτελεσμάτων σας ώστε να κατανοήσετε πλήρως τις μετρήσεις και την πορεία σας. Ακόμη, για του μικρούς μας φίλους παρέχεται η δυνατότητα παιδικών εκτυπώσεων οι οποίες είναι πιο ευχάριστες, φιλικές και πιο εύκολα κατανοητές.

4.Διατροφική εκπαίδευση – Προπλάσματα τροφίμων

Η διατροφική εκπαίδευση αποτελεί ίσως τον σημαντικότερό μας στόχο. Αποτελεί τη βάση της συνεργασίας μας, και μέρος της αποτελεί η εξοικείωση με τα προπλάσματα τροφίμων.

Τι είναι τα προπλάσματα τροφίμων ?

Πρόκειται για αληθοφανή μοντέλα με μέγεθος και οπτικά χαρακτηριστικά όμοια με αυτά των τροφίμων που απεικονίζουν. Αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο διατροφικής εκπαίδευσης αφού καθιστούν εύκολο τον υπολογισμό της ποσότητας του εκάστοτε τροφίμου.